Ahududu çok su ister mi?
Ahududu bitkileri genellikle ılıman iklim koşullarını tercih eder. İyi bir ahududu yetiştiriciliği için yıllık yağış miktarı 800 ila 1200 mm arasında olmalıdır. Ancak ahududular kuraklığa da dayanıklıdır, ancak uzun süreli kuraklık dönemleri üretkenlik üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.
Ahududu nasıl bir ortamda yetişir?
Çok kireçli ve tuzlu topraklar uygun değildir. Toprak derinliği en az 1 m olmalıdır. Ahududular; Tohum, kök filizi, uç daldırma, yaprak gözü çelikleri, kök çelikleri ve doku kültürü yöntemleriyle çoğaltılır. Ahududu bahçeleri, kış aylarının çok sert olmadığı bölgelerde sonbahar sonu ve kış aylarında kurulur.
Ahududu fidanı kaç yılda meyve verir?
Ahududu bitkisinin kökleri çok yıllık olmasına rağmen, gövdeleri iki yıllıktır ve her yıl yenilenir, bu diğer meyvelerde bulunmayan bir özelliktir. Bir diğer öne çıkan özelliği ise ekimden kısa bir süre sonra meyve vermeye başlamasıdır. Genellikle ekimden 3-4 yıl sonra tam üretime ulaşırlar.
Ahududu fidanı nereye dikilir?
Ahududu yetiştirmek için en uygun bölgeler yazları serin olan ve hasat zamanında yağmur yağmayan yerlerdir. Sıcak, kuru ve rüzgarlı yazları olan yerlerde büyüme yavaşlar ve meyveler küçülür ve çok sayıda çekirdek içerir. Çok sıcak bölgelerde yetiştirilmemelidir.
Ahududu ne sever?
Ahududular genellikle yeterli toprak nemi olan güneşli, korunaklı yerlerde yetiştirilmelidir. Ahududular genellikle soğuk ve ılıman iklimleri sever. Ancak bazı türler sıcak ılıman iklimlerde de yaşayabilir.
Ahududu neden kurur?
Meyve verme döneminde, enfekte dallardaki yapraklar ve çiçekler zayıf gelişir, solar ve kurur. Meyveler doğrudan etkilenmese de, erken renk değiştirir, kahverengiye döner ve kurur. Hastalık yağmur, rüzgar, böcekler ve budama aletleri ile bulaşır.
Ahududu hangi gübreyi sever?
Ahududuların yetiştirildiği toprağın organik madde açısından zengin, iyi drene edilmiş, hafif ila orta kıvamda ve yüksek su tutma kapasitesine sahip olması önemlidir. Ancak ahududu ağaçları iyi drene edilmiş, oldukça yapılandırılmış topraklara da uyum sağlayabilir.
Ahududu balkonda yetişir mi?
Bu nedenle ülkemizde ağırlıklı olarak Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunmaktadır. Ancak doğru koşullar sağlandığında evde veya saksıda ahududu yetiştirmek imkansız değildir.
Ahududu tek yıllık mı?
Ahududu bitkisinin kökleri çok yıllık, sürgünleri ise iki yıllıktır.
Ahududu neden pahalı?
Ahududular son derece narindir, çok çabuk bozulur ve diğer birçok meyve kadar yaygın olarak yetiştirilmez. Tüm bu faktörler alıcı için daha yüksek fiyatlara neden olur. Böğürtlenler ahududular kadar kırılgan olmasa da yaban mersini ve çileklerden daha kırılgandır. 10 Eylül 2020Ahududular son derece narindir, çok çabuk bozulur ve diğer birçok meyve kadar yaygın olarak yetiştirilmez. Tüm bu faktörler alıcı için daha yüksek fiyatlara neden olur. Böğürtlenler ahududular kadar kırılgan olmasa da yaban mersini ve çileklerden daha kırılgandır.
Ahududu ve frambuaz aynı mı?
Faydalı etkileri sayesinde ahududu en popüler meyvelerden biridir. Yaz ve sonbahar meyvelerinden biri olan ahududuya ahududu da denir. Ahududu (Rubus idaeus), Rosaceae familyasından, Avrupa ve Kuzey Asya’ya özgü meyve veren bir bitki türüdür. Kırmızı, parlak ve tatlı meyveleriyle bilinir.
Ahududu ne kadar sürede büyür?
Ahududu filizleri iki yaşındadır. Kök gövdesi çok yıllıktır. Yeni filizler (ilk filizler, vejetatif filizler) her yıl kök sapındaki tomurcuklardan gelişir.
Ahududu hangi aylarda ekilir?
Ahududu fidanları genellikle sonbaharda ekilir. Ahududu fidanı dikimi için en uygun aylar Ekim ve Kasım aylarıdır.
Ahududu verimi nasıl artar?
İyi güneş ışığı meyve kalitesini ve üretkenliğini de artırır. Ahududuların çiçeklenme ve meyve verme döneminde, yoğun ve uzun süreli yağışlar ve dolu fırtınaları zararlıdır. Ahududu yetiştiriciliği; organik madde açısından zengin, derin, geçirgen, hafif ve orta yapılı, su tutma kapasitesi yüksek topraklarda başarıyla yapılır.
Ahududu hangi iklimde yetişir?
Ahududu ağaçları Türkiye genelinde büyük ölçekte yetiştirilmektedir. Özellikle yüksek nem oranına sahip yerlerde yetişen ahududu ağacı halk arasında kırmızı böğürtlen olarak da adlandırılır. Ahududu ağaçları genellikle nemli topraklarda yetişir.
Böğürtlen suyu sever mi?
Sulama, sürekli toprak nemi gerektiren böğürtlen bitkileri için önemli bir konudur. Yağışın yeterli olmadığı dönemlerde sulama zorunlu olmalıdır. Özellikle hasat döneminde daha fazla sulama gerekir.
Ahududu ne kadar sürede büyür?
Ahududu meyveleri çiçeklenmeden 20-25 gün sonra hasat olgunluğuna ulaşır. Hasat her 2-3 günde bir sabahın erken saatlerinde yapılır. Meyveler 500 ila 1000 gram meyve tutan küçük plastik kaplarda toplanmalıdır. Jelatinle kaplanmalı ve tek katlı kutulara yerleştirilmelidir. Yüksek kaliteli ve zengin ürünler satın almanızı istiyoruz.
Ahududu hangi gübreyi sever?
Ahududular çok fazla organik maddeye ihtiyaç duyar. Dikim sırasında, dekar başına 3-4 ton yanmış gübre veya eşdeğer yeşil gübre uygulanır. Ahududular çok fazla organik maddeye ihtiyaç duyar. Dikim sırasında, dekar başına 3-4 ton yanmış gübre veya eşdeğer yeşil gübre uygulanır.
Ahududu ne zaman çiçek açar?
Hasat mevsimi Haziran ayının 3. haftasında başlar ve Eylül ayına kadar sürer. Çiçeklenme Mart ayından Mayıs ayına kadar sürer, çiçekler beyazdır ve hoş bir kokuya sahiptir. Borulu meyve fideleri ne zaman ekilmelidir?